Formy działania
Fundacja, zgodnie ze statutem, prowadzi działania odpłatne i nieodpłatne, jakkolwiek ideą nadrzędną jest, aby były one dostępne dla każdego.
Fundacja stawia przede wszystkim na interaktywne formy edukacji, zarówno offline jak i online, jak i wydarzenia integrujące lokalne społeczności, będące źródłem inspiracji do zmiany dotychczasowych nawyków.
Warsztaty dające praktyczną wiedzę i umiejętności w zakresie amatorskiego przetwarzania kuchennych bioodpadów na superfood dla roślin:
-
warsztaty offline (otwarte i zamknięte np. dla grupy znajomych, dla pracowników firmy):
- jak zacząć - dla rozpoczynających domową przygodę z wermikompostowaniem
- jak wybierać biohumus z wermikompostownika i jak go stosować
- sezonowe wyzwania – jak efektywnie zarządzać domowym wermikompostowaniem o każdej porze roku -
grupowe konsultacje online organizowane cyklicznie np. co tydzień, w określony dzień, o stałej porze
Warsztaty upcyclingowe – np. kreowanie „designerskich” J doniczek do roślin w oparciu o różnego typu zasoby domowe: pojemniki, opakowania po żywności, resztki tkanin, itd.
Warsztaty kreowania domowych mikro-ogrodów z użyciem roślin ozdobnych i jadalnych, pojemników po produktach codziennego użytku
Wydarzenia lokalne: wspólne wysiewanie sezonowych roślin jadalnych, rozmnażanie roślin ozdobnych, wymiany „sąsiedzkie”
Programy edukacyjne dla szkół (projekty, konkursy, warsztaty, itd.)